Leggyakrabban elkövetett hibák adóellenőrzés során

Az adóellenőrzések, valamint a jogkövetési vizsgálatok során számos hibát követnek el a vállalkozók és a könyvelők is. Ugyanakkor fontos megkülönböztetni az adóellenőrzés és a jogkövetési vizsgálat fogalmát is.

Az adóellenőrzés az adómegállapításra, adatbejelentésre, a bevallás ellenőrzésére, a támogatás igényléséhez kapcsolódó ellenőrzésre, valamint a kiutalás előtti ellenőrzésre vonatkozik. A jogkövetési vizsgálat során pedig adatgyűjtés történik, egyes adókötelezettségek ellenőrzése, a gazdasági események valódisága, valamint adatbázis építése ellenőrzéshez. A leggyakoribb hiba, hogy ezeket általában egy kalap alá veszik, és számviteli kérdésként kezelik, holott jogi kérdésről van szó.

Ezért az egyik legsúlyosabb hiba, ha az adóellenőrzés elején nem bíz meg a vállalkozó hozzáértő ügyvédet. A hozzáértő ügyvéd jól ismeri mind a NAV eljárási menetét, mind a jogi részeket, és végigkíséri a teljes folyamatot. További hiba, ha szimpla könyvelési kérdésként, kötelező kör lefutásaként van csak kezelve, és el van bagatellizálva a jogkövetési vizsgálat. Ugyanis, ennek eredményeként, ha elbukik a cég ezen a vizsgálaton, akkor tételes adóellenőrzésre lesz küldve, aminek már megvan a maga borsos összege.

Ez pedig azért is rosszabb, mert az ilyen adóellenőrzések során már csak korlátozottan, vagy egyáltalán nincs lehetőség korrekcióra, vagy a hatósággal való együttműködésre.  További hiba, ha a nyilatkozattétel van félvárról kezelve. Ezzel a saját céget, de még a partner cégeket is bajba lehet sodorni. Ezért ennél a szakasznál is érdemes ügyvédet megbízni. A hibák és a beláthatatlan következmények elkerüléséért látogasson el a ceghmester.hu oldalára!