A műanyag ablak lehetséges hibái

Számos hibafaktora van a műanyag ablakoknak is, ami lehet, hogy korántsem annyi, mint a fa ablakok esetében, de attól még mechanikus működés szempontjából sok kellemetlenséget okozhat, ha nem orvosoljuk. 

A műanyag ablakok bukó-nyíló funkciójának hibás működése már önmagában sok kellemetlenség okozója lehet a hétköznapokban, valamint, ha szigetelési problémát észlelünk. Nyílászárók esetében nagyon fontos a megfelelő szigetelő képesség is, ezért ennek hibája már komolyabb gondot jelenthet. Ugyanakkor az is tipikus műanyag ablak hiba lehet, ha a kilincs lötyög, elforog vagy leesik.

Eleinte sok bosszúságot okozhat, később viszont végzetes is lehet, hogy akár többé már nem tudjuk vele kinyitni az adott műanyag ablakot. Önmagában a lötyögő és leeső kilincs még könnyebben javítható néhány csavar meghúzásával, viszont, ha már elforog a kilincs, és akár súrlódó hangot is kiad, az már nagyobb probléma indikátora. Ilyenkor ugyanis előfordulhat az is, hogy a kilincs belsejében tört el valami, vagy akár a mozgató tengellyel vannak a gondok. Ezesetben csak a csere jöhet szóba valódi megoldásként.

További hiba lehet a műanyag ablak esetében, hogy akadást, kattogást tapasztalunk, ilyenkor leginkább az szokott a probléma hátterében állni, hogy két alkatrész összeér és akadályozza egymást a gördülékeny működésben. Például kilazult egy csavar és elmozdult emiatt egy elem. Ha még nem károsodtak az alkatrészek, akkor egy kis szakértelemmel könnyen lehet ezt hibát korrigálni. Mindezen hibák ellenére a műanyag ablak vásárlása töretlen népszerűségnek örvend, mindenképp egy jó választás lesz, csak tudjuk, mi a teendő, ha baj van.